Časté dotazy
Jak má vypadat vhodný pitný režim?
Vypijte minimálně 2,5 - 3 l tekutin denně. V den kdy sportujete, přidejte alespoň další půllitr navíc. Popíjením po troškách má voda šanci se v těle lépe zužitkovat, než když vypijete velké množství najednou.
Do správného pitného režimu patří tyto tekutiny:
-
stolní voda (čistá nebo např. s kapkou citronu)
-
čaje - zelené, ovocné nebo bylinkové (např. z máty, heřmánku, zázvoru)
-
občas lehké neslazené minerální vody (ideálně ani uměle slazené)
-
občas malé množství kvalitního ovocného džusu (vhodné ředit vodou)
Kávu se pokuste maximálně omezit. Můžete ji zkusit nahradit zeleným čajem, který má antioxidační a další pozitivní účinky na zdraví.
Co je vhodné v jídelníčku omezit nebo vyloučit?
-
Bílá mouka (pečivo a těstoviny, které nejsou celozrnné), nevhodné jsou zejména koláče a cukrárenské výrobky - pozor, některý tmavý chléb může být pouze obarven karamelem.
-
Cukr a potraviny, které ho obsahují (čokoláda, sladkosti) - pokud máte rádi mlsání, kupte si kvalitní hořkou čokoládu, dejte si jeden čtvereček. Díky hořké chuti se jí sní méně, navíc obsahuje prospěšný hořčík.
-
Uzeniny - nahradit kvalitní libovou kuřecí nebo krůtí šunkou.
-
Potraviny obsahující glutamát a potraviny s přídavky barviv a konzervantů, tzv. éček (bujóny, instantní potraviny, čínské občerstvení, tavené sýry, salámy, barevné pudinky, některé snídaňové cereálie, sladidla, sirupy a sycené nápoje).
-
Tavené sýry - obsahují fosfor, který omezuje vstřebávání vápníku v těle, proto je z jídelníčku vyřaďte.
-
Umělá sladidla - zatěžují organismus, velmi nevhodné při redukci, protože po nich máme chuť na sladké. Některá sladidla nejsou o nic méně kalorická než běžný cukr.
-
Mléko - vhodnější je používat zakysané výrobky (kefír, jogurtové mléko, podmáslí).
-
Alkohol - alkohol je poměrně kalorický a zatěžuje organismus jeho odbouráváním. Tělo pak přednostně spaluje alkohol a ne tuky.
Co je vhodné do jídelníčku zařadit?
-
Zelenina - čerstvá (saláty), vařená, dušená - zelenina musí být základem jídelníčku, nikoliv jenom doplňkem.
-
1-2 porce ovoce denně (pozor na velké množství banánů a hroznového vína), raději ho zvolte k dopolední svačině nebo snídani, večer se sacharidům vyhýbejte.
-
Pestrý výběr sacharidů (přílohy) - rýže (neloupaná, indiánská, basmati), brambory, celozrnné těstoviny, celozrnné pečivo např. celozrnný chléb slunečnicový, celozrnný chléb žitný, celozrnný kuskus, rýžové nudle, pohanka, ovesné vločky.
-
Zdroje kvalitních tuků - olivový olej, mořské ryby, semínka, oříšky (stačí lžíce denně).
-
Kvalitní zdroj bílkovin: živočišné - netučné maso (kuřecí, krůtí, králičí, ryby a mořské plody), vaječný bílek, šmakoun. Rostlinné - luštěniny (červená čočka, fazole, cizrna), tofu.
Jak se mám stravovat v restauraci?
-
Převažovat by měla zelenina doplněná např. plátkem libového masa nebo rozumným množstvím sýra. Vhodné je vybrat zeleninový salát např. s tuňákem, případně připraveným drůběžím masem bez smetanové nebo majonézové zálivky. Může být i zelenina grilovaná, masovo-zeleninové špízy, omeleta či volské oko připravené bez tuku se špenátem, studená mísa zahrnující netučné druhy mas, sýrů nebo šunky. Na večeři se vyhněte přílohám a pečivu, naopak k obědu si přílohu dejte. Vyvarujte se tučným masům a sýrům, majonézovým zálivkám a velkým porcím.
-
Nebude-li Vám porce stačit a budete mít hlad - přidejte si více zeleniny (libovolné množství).
-
Večerní jídlo má obsahovat malé množství sacharidů (chléb, brambory, rýže, těstoviny i ovoce) - sacharidy se již v noci nespálí a uloží se do podkoží jako tuk.
-
Jídlo zbytečně nesolte - příliš velké množství soli může způsobit zadržování vody v těle.
Aktuality
Rychlé odkazy
Kontakt
Objednávky: +420 608 883 887
E-mail: info@vasekrabicky.cz
LINEP style, s.r.o.
Čajkovského 1904/11
130 00 Praha 3